Aile içi şiddet; ev içi istismar, birbirine hükmetme ve kontrol etme girişimleri barındırır. Aile içi şiddet birbiri üzerinde tam kontrol kazanmak ve bu kontrolü devam ettirmeye dayanır. Bunu yapan birey karşısındakini yıpratmak, hırpalamak, suçluluk ve utanç duymasına sebebiyet vermeyi amaçlar.

Aile içi şiddet ve taciz her bireyin başına gelebilecek bir durumdur. İstismar heteroseksüel ilişkilerde ve eşcinsel birliktelikler de dahi olur. Herhangi bir yaş aralığında ve ekonomik seviyelerde görülebilir. Aynı zamanda kadınlar erkeklere göre daha çok sözler ve duygusal şiddete maruz kalmaktadır.

Ev içi şiddet çoğunlukla tehditlerden ve sözü ataklardan şiddete doğru gidişat gösterir. Bunun yanında fiziksel şiddet en belli tehlikeyi ortaya koysa dahi ev içi şiddetin duygusal ve psikolojik sonuçları da fiziksel şiddet kadar önemlidir. Duygusal olarak şiddet ilişkilerinizin öz değerini getirebildiği gibi kaygı ve depresyona da fırsat verebilir. Hiçbir birey bu tür bir sıkıntıya katlanmak zorunda değildir ve kendimizi bağımsız kılmak için yapacağımız ilk şey ilişkinin kötü niyetli olduğunu görebilmektir. Bu durumu kabullenme sürecinizde ise hassas bir konu olmasından kaynaklı Online Psikolog önerilmemektedir. O yüzden Beylikdüzü Psikolog, Büyükçekmece Psikolog ve Avcılar Psikolog terapistlerimiz bu süre zarfında sizlere destek olacaktır.

Aile İçi Şiddetin EtkileriPin
Aile İçi Şiddet

Kötü Niyetli Bir İlişki Nasıl Anlarız?

Kötü niyetli bir ilişkinin pek çok sinyali vardır ve eşinizden çekinmeniz en bariz olanıdır. Bir iğne ipliği üzerinde yürüdüğünüzü hissediyorsanız, herhangi bir şiddeti engellemek için ne söylediğinize dikkat etmeye çalışıyorsanız ilişkimiz sağlıksız ve taciz edici bir duruma gelmiştir. Diğer sinirler arasında ise karşınızdaki kişinin sizi aşağılaması ya da kontrol altında tutmaya çalışması olmaktadır. Bu durum kişinin kendinden nefret ettiğini ve çaresiz hissettiğini gösterir. Beylikdüzü Klinik Psikolog yardımı ile ilişkinizin taciz edici olup olmadığını belirlemek için korkup korkmadığınıza, kaçıp kaçmadığınıza karar verebilirsiniz.

Aile İçi Şiddet İstismarı

Aile içi şiddet fiziksel cinsel duygusal ekonomik psikolojik veya teknolojik olaylarla diğer zorlayıcı davranışları içerebilir. Bu davranışlara örnek vermek gerekirse şu şekilde sıralayabiliriz:

Fiziksel istismar: Fiziksel istismar, karşınızdaki kişinin sizi yaralamasıyla ya da ciddi bir tehlikeye sokmasıyla sonuçlanacak ve fiziksel gücün uygulandığı durumlarda ortaya çıkacaktır. Aynı zamanda eşinizin tıbbi bakımını kabul etmemesi ya da alkol veya uyuşturucu kullanmasından kaynaklı da olabilir. Aile içi şiddet bir suçtur. Bu durumda polisin sizlere fiziksel bir saldırıya karşı koruma altına alma durumu söz konusudur.

Cinsel istismar: Bir kişinin isteği olmadan herhangi bir cinsel temasa zorlanmak ya da bunu gerçekleştirmek cinsel istismara girer. Cinsel istismar vücudun belli bölgelerine yönelik saldırıları ve küçük düşürücü bir şekilde hissettirilmeyi içerir.

Duygusal istismar: Bir bireyin oluşturduğu öz saygı ve öz değer duygusunu yok etmeye çalışmak bir şiddettir. Bu durum devamlı bir eleştiri, kişinin becerilerini hafife alma, dalga geçme, çocukları ile ilişkisine karışma gibi durumları barındırır.

Ekonomik istismar: Bir bireyin partnerine karşı hakkı ile kazandığı ekonomik geliri ele geçirme, kullanma ya da kendisinin devam ettireceğine inanma gibi kısıtlamaların bulunmasıdır. Bu kişinin kredisine ya da finansal bilgilerine ulaşmasını engellemek, çeşitli dolandırma yöntemleri ya da manipülasyon gibi yöntemleri bünyesinde barındırır.

Psikolojik istismar: Psikolojik istismarın öğeleri arasında çeşitli cümleler ile karşısındaki kişiyi korkutmak, aile bireylerinin hepsine tek tek fiziksel şiddette bulunmak, evcil hayvanlara ve ev içindeki eşyalara zarar vermek, aile içi bireylerin dış çevreden uzaklaşmasına sebebiyet vermek gibi durumları bünyesinde barındırır.

Teknolojik istismar: Bilgisayar, telefon, televizyon gibi teknolojik aletlerle karşıdaki kişiyi rahatsız etme, kontrol etme, takip etme, taciz etme, tehdit etme gibi birçok durumu içerisinde barındıran bir istismar olmaktadır. Bu durum kameralar ve görüntüleme programlarıyla yapılabilmektedir.

Aile içi şiddet sadece bunu yaşayan kişilere değil aynı zamanda bunu yaşayan kişilerin çevresinde bulunan aile üyeleri iş arkadaşlarını ve diğer tanıkları da en az yaşayan kişi kadar etkilemektedir. Aile içi şiddete maruz kalmış çocuklar için de ilerleyen süreçte için çok büyük sıkıntılar yaratmaktadır. Özetle diyeceğim şudur ki böyle bir durumla karşı karşıyaysanız uzman kişilerden yardım alıp nasıl bir yol izleyeceğinize karar verebilirsiniz. Bu sizin için en doğru yöntem olacaktır. Size doğru yolu göstermeyi hedefleyen Aile ve Çift Terapisi Beylikdüzü ve Aile Danışmanı Avcılar terapistlerimiz istediğiniz her zaman yanınızda olmaya hazırlar.

Blog Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir