Ebeveynlerin boşanmaya karar vermesinin ardından akıllarına takılan ilk soru “Boşanan Aile Çocukları Ne Olur?” olmaktadır. Aile bireyleri yalnızca birbirleriyle ilişki yaratmanın yeni yöntemlerini öğrenmekle kalmamalı, bunun yanında çocuklarına annelik ve babalık yapmanın yeni yöntemlerini de öğrenmelilerdir. Anne ve babalar boşandığında, boşanmanın çocuklar üstündeki tesirleri farklılık gösterebilmektedir. Bazı çocuklar boşanmaya olağan bir durummuş gibi davranabilirlerken, bazı çocuklar ise bu duruma alışma sürecinde zorluk çekebilmektedir.

Boşanan çocukların davranışlarının değişebileceğinden kaynaklı boşanmanın çocuklar üzerindeki tesirleri de farklılık gösterebilir. Avcılar Psikolog, Beylikdüzü Psikolog ve Büyükçekmece Psikolog danışmanlarımız bunu en ince ayrıntısına kadar inceler ve boşanmaya, her açıdan çocuk üzerindeki tesirlerin ne olduğunu anlayarak yaklaşır.

Boşanan Aile ve ÇocukPin
Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri şu şekilde sıralanabilmektedir.

Akademik Hayatında Düşük Performans

Boşanma tüm aile bireyleri için çok sıkıntılı olmaktadır. Çocuklar adına ailenin farklılaşan yaşamını anlamaya çabalamak odaklarını değiştirebilir ve kafalarını karmakarışık edebilir. Günlük dikkatlerinde bu aksaklık bu çocuklar üzerindeki tesirlerden birinin okul içerisindeki akademik süreçlerde kendini göstereceği söylenebilir. Çocukların odağı ne kadar dağılırsa, okul alanında dikkat dağınıkları o kadar yüksektir.

Sosyal Aktivitede Düşüklük

Elde edilen bilgiler, boşanmanın çocukları sosyal olarak da sıkıntıya sokabileceğini söylüyor. Ebeveynleri boşanma vaktinde olan çocuklar, diğer kişilerin ilişki oluşturmakta zorluk çekebileceği ve sosyal temas kurma eğiliminde değildirler. Bazı zamanlar çocuklar güvensizlik yaşamakla beraber boşanan tek ailenin kendi ailesinde olup olmadığını aramaya başlarlar.

Değişime Karşı Uyumsuzluk

Boşanma, bir aile adına birden fazla duygunun gösterilmesine sebep olabilir. Aynı zamanda kaybetme, güvensizlik, öfke, kafa karışıklığı ve endişe gibi duyguların doğması olası bir hal alabilir. Boşanma, çocukların kendilerini sıkılmış ve duygusal açıdan hassas olmalarına neden olur. Bu durumda çocukların duygularını anlatacak birilerine ihtiyaçları olmaktadır. Çocuklar, hislerini nasıl ördükleri konusunda boşamanın tesirini hissederler.

Öfke

Çocukların sıkılmış oldukları ve boşanma aşamasında hissettikleri tesirlere nasıl davranış göstereceklerini anlayamadıkları durumlara öfkelenebilir ve asabi cümleler kurabilirler. Sinirleri çok farklı algılanan sebeplere göre olabilir. Boşanmayı yaşayan çocuklar; anne, babalarına, arkadaşlarına ve dışarıdaki kişilere öfkelenebilirler. Birçok çocuk adına hissedilen öfke bir iki hafta ardından geçebiliyorken, geçmeyen çocuklarda kalıcı bir boşanma tesiri olabileceğini anlayabilmek önemlidir.

Suçluluk Hisleri

Çocuklar çoğunlukla anne ve babalarının neden boşandığını anlamaya çalışırlar. Ebeveynlerin artık birbirlerine karşı bir şey hissedip hissetmediği ya da hata yapıp yapmadığı konusunda soru işaretleri oluşmaktadır. Bu hissedilen duygular boşanmanın çocuklar üzerindeki tesiri olmaktadır. Fakat bunun yanında birçok başka probleme sebebiyet verebilen bir tesirdir. Suçluluk hissiyatı depresyona ve strese sebebiyet verebilir ve çocuğun üstündeki baskı seviyesini arttırır. Çocuğun boşanmayı anlaması ve kendini daha az suçlu hissetmesi bir Beylikdüzü Klinik Psikolog yardımıyla şiddeti azaltabilecek bir durumdur.

Yıkıcı Davranışlara Sebebiyet

Çocuklar boşanma durumundayken, halledilmemiş tartışmalar ilerleyen zamanlarda beklenmedik tehlikelere neden olabilir. Elde edilen bilgiler, son 20 sene içinde boşanmış çocukların çeşitli suçlar işleme, bağımlılık ve reçeteli ilaç kullanma adına olabilecek durumların oluştuğunu göstermektedir.

Sağlık Sorunları

Boşanma aşaması ve çocuklar üzerindeki tesirler belli başlı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu problemlere uğraşmak, fiziksel problemler de içerisinde olmak üzere hastalık algısı oluşturur. Örneğin uykuya dalmakta zorluk çekmeleri de içerisinde olmak üzere birçok etkenden yararlanabilir. Ayrıca depresyon etkileri oluşabilir, bu iyi hususlarını kaybetme hisleri artabilir.

Evlilik ve Aile Birimine İnanç Kaybı

Son faktör olan anne ve babaya inancın kaybı, boşanmış ailelerde kendini göstermektedir. Anne ve babanın boşandıktan sonra çocuğa gösterdiği umursamaz tavır, çocuğun ailesinden vazgeçmesine sebebiyet verebilir.

Küçük çocuklar genelde ortaya çıkan boşanmada evleri ayıran aile bireylerinin evine gidip gelme konusunu anlamada zorluk çekerler. Anne ve babaların onları sevmekten vazgeçebileceklerinden endişe duyabilirler. İlkokul çocukları, gerçekleşen boşanmanın kendilerinden kaynaklanabileceğinden kaygı duyabilirler. İstenmeyen bir durum yapmaktan çekinir ya da yanlış bir şey yaptıklarını düşünürler. Gençler boşanmaya ve bunun oluşturduğu farklılıklara daha sert yaklaşmaktadır. Evliliğin bitmesi adına bir ebeveyni suçlu bulabilirler ve ailedeki karmaşadan dolayı içerleyebilirler. Bu tür suçlu hissetme ve suçlama durumlarında Aile ve Çift Terapisi Beylikdüzü ve Aile Danışmanı Avcılar danışmanlarımız size ulaşacak ve sorunun derinlerine inecektir.

Blog Yazıları

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir