Çift Terapisi
Çift terapisi; partnerler arasında meydana gelen problemleri çözüme kavuşturmak için uygulanan bir psikolojik-davranışsal tedavi yöntemidir. Beklentilerin, rollerin, aile ve ilişki kurallarının, sınırlarının ortak olarak belirlenmesi, farkındalık geliştirilmesi noktasında önemi büyüktür. Çiftlere sağlıklı iletişim kurma becerisi kazandırır.
Çift Terapisi Nedir?
En yaygın psikoterapi uygulamalarının başında gelen çift terapisi, sadece evli çiftlere yönelik değil evli olmayan çiftlere de yapılabilir. Aralarında duygusal bir bağ olan iki kişinin ilişkisine odaklanan bu yöntem, psikoterapistler tarafından yürütülür. Siz de partnerinizle yaşamış olduğunuz çatışmaları önlemek istiyorsanız Beylikdüzü Psikolog veya Avcılar Psikolog kliniklerimizden destek alabilirsiniz.
Çift Terapisi Nasıl Yapılmalıdır?
Bireylerin kişilik özelliklerine, içinde bulunduğu koşullara, yaşadığı sorunlara, tedaviye bakış açılarına göre çift terapisi nasıl yapılır? Sorusunun cevabı değişir. Tedavide öncelikle çiftin arasındaki ilişki çeşitli perspektiflerden analiz edilip yorumlanır. Mevcut problemler ve bunların kaynakları tespit edilmeye çalışılır.
Terapist, çiftlerin hangi konularda nasıl bir çözüme ihtiyaç duyduğunu saptamak için şu soruların yanıtını arar:
- Çift hangi iletişim kalıplarını kullanıyor ve bunlar ne kadar etkili?
- Aile / çift yapısında belirgin bir hiyerarşi var mı? Yoldan çıkma, kopma, çatışma, iç içe geçme, sınırların kayması gibi durumlar söz konusu mu?
- Çift arasındaki iletişimin nitelikleri neler? Birbirlerine yaklaşım tarzları ve duyarlılıkları nasıl?
Çift Terapisi Süreci Nasıl İlerler?
Ana hatlarıyla çift terapisi aşamaları şunlardan oluşur:
- Önce terapist kendini danışanlarına tanıtır, sorular sorarak onları tanımaya çalışır.
- Çiftin terapiden neler beklediği belirlenir.
- İlişki tarihçesi değerlendirilir. Birlikteliğin başlangıcı, gelişimi, sosyal çevreleri tarafından nasıl algılandığı gibi hususlar üzerinden değerlendirme yapılır.
- Sorunlar, ilişkide döngüsellik kavramından yola çıkarılarak keşfedilir.
- Çifte sistemli sorular sorularak kişilerin problemlere karşı bakış açısı ortaya konur ve bu minvalde çözümler geliştirilir.
- Terapi hedefleri kesinleştirilir. Bu etapta, her iki tarafın ittifaka vardığı konular üzerinden hareket edilir. Yani partnerlerden birinin mutabakat sağlanmadığı, ihtilafa yol açan konular yerine her ikisinin de kabul ettiği unsurlar dikkate alınır. Ulaşılabilir, gerçekçi hedefler konur.
- Sonraki adım ise müdahale aşamasıdır. Bu aşamada çözüme yönelik somut adımlar atılır. Onlardan bazıları ise şöyledir: Psiko-eğitim tekniği, davranışsal, yaşantısal ve duygusal teknikler vs.
Çift Terapisi Amacı Nedir?
Aile ve çift terapisi amacı, kadın ve erkek arasındaki etkileşimi değerlendirmek, uyum bozucu davranış ve ilişki kalıplarını analiz ve organize etmektir. Hangi sorunlu eylemler hangi problemlerden kaynaklanıyor? Bu sorunun yanıtını bulmak ve o cevap ışığında çiftlerin ilişkisine yön vermek terapinin temel hedefleri arasındadır.
Buna göre çiftler için terapide herkese özel farklı tanı ve tedavi programları düzenlenir. Terapist, çift ile güven odaklı terapötik bir ilişki geliştirir, onların motivasyonunu artırır ve tedaviye aktif şekilde katılmaları için teşvik eder.
Çiftin ilişkisini farklı yönlerden incelemeye dayanan bu terapi, kişilere sorunların sebeplerini anlama ve onlarla mücadele etme noktasında farkındalık eder, olumsuz tutumların değiştirilmesine yardımcı olur.
İlişkinin dinamiğinde rol alan bütün olumsuz faktörler belirlenip her faktöre ilişkin değişik çözüm önerileri sunulur. Yalnızca olumsuz unsurların tespit edilip düzeltilmesi değil, olumlu yönlerin pekiştirilip güçlendirilmesi de çift terapisi amaçları içindedir.
Tüm bunlar çiftin etkileşimlerini iyileştirir, daha sağlıklı ve doyumlu bir ilişki yaşamalarına olanak tanır ve kriz anlarında gerekli aksiyonun alınmasını mümkün kılar. Ayrıca terapist bunları yaparken çiftin sosyal, psikolojik ve fiziksel işlevselliğini değerlendirmeye tâbî tutar.
Çiftin içerisinde yer aldığı meslekî, kültürel, sosyal, ailesel, ekonomik ve çevresel ortamlar bir bütün hâlinde ele alınır. Bunların ilişkiye olan yansımaları üzerinde durularak, ilişkiye zarar veren etmenler bertaraf edilmeye çalışılır.
Çift Terapisi Hangi Durumlarda Yapılır?
Başlıca çift terapisi çalışma alanları şöyle sıralanabilir:
- Evlenme korkusu,
- Güven bunalımı,
- İlişkisel travmalar,
- Kıskançlık,
- İletişim bozukluğu,
- Ayrılık ve boşanma,
- Öfke kontrolü tedavisi,
- Ayrılıktan sonra yas süreci,
- Tatmin edilemeyen duygusal ihtiyaçlar,
- İlişki bağımlılığı,
- Ebeveynlik rolleri, çocuklrın yetiştirilmesi,
- Orijin aileler üzerinden meydana gelen sorunlar,
- Cinsel problemler,
- Finansal konular,
- Psikolojik ve fiziksel travmalar,
- Aldatma,
- Boşanma kararsızlığı,
- Evlilik öncesi danışmanlık,
- Lohusalık depresyonu vb.