Fobi terapi ile geçer mi? Fobisi bulunan birçok birey tedaviye ihtiyacı olmadığını düşünür ve seviyesi düşük olan fobiler için korkulardan kaçınmak fobiyi çözmek için yeterli olacaktır. Fakat seviyesi ortalamayı geçmiş fobileri her zaman kontrol altına almak mümkün olamayabilmektedir. Bu hususta tedavi yöntemlerini öğrenmek adına profesyonel tedavi almak en doğru çözümlerden biri olacaktır.
Birçok fobi için tedavi edilebilir olduğunu söyleyebilsek dahi bir tek tedavinin diğer fobiler için tedavi edici olduğunu söyleyemeyebiliriz. Bazı hususlarda, değişik tedavilerin birleşimi uygulanabilmektedir. Belli başlı tedavi yöntemlerinin arasında kendi kendine yardım, konuşma ve ilaç tedavisi bulunmaktadır. Aynı zamanda Online Psikolog yardımı da alabilirsiniz. Fakat bu durumun şiddetinin fazla olduğunu düşünüyorsanız Beylikdüzü Psikolog, Büyükçekmece Psikolog ve Avcılar Psikolog kliniklerimizi ziyaret edebilirsiniz.
Konuşma Terapileri
Bir uzman tarafından sağlanılan konuşma tedavileri çoğunlukları fobilerin tedavisinde etkili olmuştur. Bilhassa bilişsel davranışçı terapinin, fobiler üstünde çoğunlukla etkili olduğu belirlenmiştir. Peki nedir bu bilişsel davranışçı terapi?
Bilişsel davranışçı terapi, fikir ve tavır biçiminizi farklılaştırarak problemlerinize hakim olmanıza sebebiyet verir. Ufak fobileri tedavi etmek amacıyla çokça tercih edilen bu tedavi, korkunuza aşamalı bir şekilde maruz bırakılmayı içerir. Bunun sonucunda bu duruma alışıp daha az kaygılı hissedebilirsiniz. Örneğin bir böcekten korkuyorsanız ilk adımda böcekler hakkında bilgiler okumanız istenecektir. Ardından böcek resimlerine maruz bırakılarak, onları yakından görmeniz sağlanacaktır. En son adımda ise bir böceğe temas etmeniz sağlanacak böylece fobinizin minimize edildiğine şahit olacaksınızdır.
İlaç Tedavisi
Fobilerinizi ortadan kaldırmak için çoğunlukla konuşma terapisi önerilir ve ilaç tedavisinden kaçınılır. Çünkü konuşma terapileri genel anlamda etkilidir. Fakat anksiyete ile birlikte fobiniz de açığa çıkıyorsa bu adımda tedavi yöntemi olarak ilaçlara başvurulabilir.
Antidepresanlar, çoğunlukla endişeyi minimuma indirmek için yazılır. Seçici serotonin geri alım inhibitörleri; endişe, sosyal korku ya da panik ataklar tedavi etmek adına yazılır. Bunlar essitalopram, sertralin, paroksetin içerebilmektedir. İçeriklerin ise mide bulantısı, baş ağrısı ve uyku problemleri gibi yan etkileri olabilmektedir.
Antideprasanların yanında beta blokerler ve sakinleştiriciler de tercih edilebilmektedir. Beta blokerlar, anksiyetenin sebebiyet verdiği tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı ve artan kalp artışı gibi durumların durdurulmasına yardımcı olur. Sakinleştiriciler ise, benzodiazepin ismindeki ilaçlar yardımıyla endişe miktarını azaltmaya yarar. Sakinleştiricilerin kullanım miktarına dikkat etmek gerekir çünkü bağımlılık düzeyine gelinebilmektedir.
Özetle fobi terapi yöntemleri ile geçebileceğini söyleyebiliriz. Siz de bulunan fobi için yardım almayı istiyorsanız ve bunun için başvuru yaptıysanız büyük bir yol katettiniz demektir. Bunan sonraki için yapacağınız belli başlı şeyler bulunmaktadır. Bunlardan ilki endişenizle alakasız görünse dahi yaşadığınız semptomlar fiziksel ve psikolojik açıdan size sıkıntı yaratabilir. Bundan kaynaklı tetikleyici unsurlarla nasıl başa çıktığınızı not alarak doktorunuza söylemek sizin için olumlu sonuçlar doğuracaktır. Aynı zamanda hayatınızdaki büyük endişe kaynaklarını ve meydana gelen değişikliklerden bahsedebilirsiniz. Ekstra olarak ilaçlar, vitaminler, bitkisel ürünler ya da takviyeleri mutlaka bildirmeniz gerektiğini unutmayınız.
Kendi Kendinize Fobiyle Başa Çıkmak
Fobilerinizle başa çıkmak imkansız olmadığı gibi fobileriniz ile de anlamlı bir hayat sürmek olasıdır. Peki fobilerinizle nasıl başa çıkabilirsiniz? İste Beylikdüzü Klinik Psikolog olarak size önerdiğimiz bazı yöntemler:
Duygularınızı etiketleyin: Duyguları etiketlemek, tecrübeniz hususunda daha objektif bir bakış açınızın olmasına sebebiyet verir. Bazı durumlarda nasıl hissettiğinizi belirlemek, tetikleyici unsurları belirlemenize yardımcı olur.
Derin nefes alma: Derin ve yavaş nefesler sizin sakinlik durumunuzu dengelemeye yardımcı olur. Bunun sonucunda zihninizde bulunan kompleks düşüncelerden yavaş yavaş kurtulduğunuzu hissedebilirsiniz. Örnek olarak beş kez nefes alıp, bir saniye tutup son olarak beş kere nefes vermeyi deneyebilirsiniz.
Kanıtları inceleyin: Kaygının kaynağı olan en olumsuz olayın senaryosunu canlandırın. Ardından en olumlu olayın senaryosunu ve gerçekleşmesi en mümkün olayın senaryosunu tanımlayın. Böylece olasılıkları inceleyerek duygusal birikiminizin şiddetini azaltmış olabilirsiniz.
Küçük başarıları takdir edin: Bir korkunun bir günde yenilebileceğini söylemek hayal ürünü olurdu. Bu ufak başarıları takdir ederek, zamanla fobinizi atlatmak sizin için en sağlıklısı olacaktır. Kendinizle barışın ve güçlenmeye başlayın. 😊
Sevdiklerinizle paylaşın: Yaşadığınız fobiler kendinize olan özgüveninizi zedeliyor olabilir. Aynı zamanda çeşitli ortamlarda utanmanıza sebebiyet verebilir. Bundan kaynaklı fobilerinizi sevdiklerinizle paylaşmak sizi daha özgüvenli hissettirebilir ve paylaşmanın rahatlığını tadabilirsiniz Hatta ve hatta bu konu hakkında aile danışmanlığı alabilirsiniz. Bunun için Aile ve Çift Terapisi Beylikdüzü, Aile Danışmanı Avcılar kliniklerimizi ziyaret edebilir, huzuru bulacağınız adrese ulaşabilirsiniz.