Oyun bağımlılığı, oyun oynama isteği veya oyun oynama kontrolünün kaybedilmesi, kişinin sosyal eğitimsel ve mesleki sorumlulukları üzerindeki yetkisini kaybetmesine sebep olan bir bağımlılık olarak bilinmektedir. Bu durum internet varlığında herhangi bir elektronik alet ile oyun oynamayı içerebilir. Araştırmacılar internet ve oyun bağımlılığının bir bağımlılık mı yoksa akıl hastalığı mı olduğunu hâlâ tartışmaktadır.
Bilir kişiler oyun bağımlılığını, kazanma endişesinin oynamaya yol açtığının ana nedenlerinden biri olduğunu ve bu durumun kumar bozukluğuna benzediğini söylemektedir. Diğer kişiler ise bu düşünceye katılmayıp oyun bağımlılığının mali ya da maddi kayıplar yaratmayacağından kaynaklı kumarla uzaktan yakından ilişkisinin olmadığını söylüyor. Söylenenlere ek olarak oynanan oyunu kazanmak bilişsel refleks açısından beceri gerektirdiği için bir şans oyunuyla ilgili olamayacağını söylüyorlar.
İçerik Başlıkları
Oyun Bağımlılığı Nedir?
Oyun bağımlılığı günlük hayatınızdaki hareketlerinizi kısıtlayan aynı zamanda aktivite ve alışkanlıklarınızı kısıtlayan bir durum olmaktadır. Bahsedilen bu durum bazı zamanlarda sosyal ya da fiziksel sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Eğer bir oyun bağımlılığına kapıldığınızı düşünüyorsanız bir danışmanlar yardım almanız sizin için en doğrusu olacaktır. Bağımlılık terapisi için Online Psikolog yardımı alabileceğiniz gibi yüz yüze yardımın daha etkili olacağını söyleyebiliriz. Bunun için Beylikdüzü Psikolog, Avcılar Psikolog ve Beylikdüzü Psikolog alanlarını tercih edebilirsiniz.
Oyun bağımlılığı çocukları gençleri ve yetişkinleri etkisi altına olabildiği gibi en çok yetişkinlerin bu bağımlılığa kapıldığını söyleyebiliriz. Cinsiyet olarak ise erkeklerin kadınlara göre daha çok video oyunu bağımlılığına sahip olma olasılığının yüksek olduğunu ekleyebiliriz.
Oyun Bağımlılığın Belirti ve Semptomları
Oyun bağımlılığının belirti ve semptomları, diğer hastalıklar ve bağımlılıklarda olduğu gibi kendini gösterir. Bu semptomları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Çok fazla oyun oynamanın sebep olduğu okulda işte ya da evdeki sorumluluklarını yapmayı bırakma.
- Oyun oynamak olası olmadığı bir durumda hissedilen üzüntü endişe ve sinir.
- Fazla düzeyde mutlu olmak ve zevk almak adına oyunları oynamak için daha fazla zaman harcama ihtiyacı.
- Çok fazla oyun oynamaktan kaynaklı önceden zevkle yapan aktivitelerin ve sosyal ilişkilerin artık yapılamıyor olması.
- Oyun vakitlerinin azaltılamaması ve sebep olduğu negatif durumlara rağmen oyunu bırakmak için başarısız adımlar atmak.
- Oyun oynama konusunda getirilen zaman hakkında aile üyelerine ya da aile üyesi dışındaki insanlara doğruyu söylememek.
- Oyun oynamaya harcanan vakitten kaynaklı kişisel bakımın ve kişisel hijyenin azalması.
- Günlük yaşanan sıkıntı ve stresten kaçmak için oyun oynama ihtiyacının duyulması.
Oyun Bağımlılığına Neler Neden Olur?
Bilir kişiler hâlâ video oyunu bağımlılığının net bir sebebini ve video oyunlarının bağımlılık yapıcı durumlarını anlamaya çalışıyorlar.
Şimdiye kadar yapılan araştırmalara göre video oyunlarının oynanması ve oynanılan oyunun kazanılmasında geçen sürenin dopamin salımını arttıracağını bilmekteyiz. Dopamin ödül ya da motivasyon içerisinde olmak üzere farklı bedensel aktivitelerde önemli bir yere sahip beyin kimyasaldır. Dopamin, kumar ve madde kullanım bozukluğu içerisinde olmak üzere farklı kullanım bozukluklarını da kapsamaktadır. Son senelerde yapılan nörolojik araştırmalar, oyun bağımlılığı ve madde kullanım bozukluğu olan bireylerin beyinlerindeki bazı işleyişlerin yakın olduğunu dile getiriyor.
Bundan mütevellit video oyun bağımlılığı ya da internet oyun bozukluğu olarak adlandırılan bu bağımlılığın teşhisini koymak ve tedavi ettirmek oldukça mühimdir. Ne kadar basit gözüküyor olsa dahi kişinin özel hayatını, kişisel bakımını, sosyal aktivitesini ve kendine olan sorumluluklarını kaybetmesine sebep olmaktadır.
Video Oyunu Bağımlılığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Beylikdüzü Klinik Psikolog tarafından oyun bağımlılığını düzeltmek adına yapılan en ana tedavi yöntemi konuşma terapisi olarak bilinmektedir. Psikoterapi ise huzursuz olacağınız duygu fikir ve hareketlerin açıklanmasına ve farklılaştırılmasına destek olan tedaviler için tercih edilen bir terimdir. Oyun bağımlılığı adına bazı psikoterapi türlerini aşağıda sizler için sıraladık:
Bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile veya evlilik danışmanlığı bu psikoterapi türleri içerisindedir. Bilişsel davranışçı terapi, tamamen hedefe yönelik bir yöntemdir. Bu terapi, fikirlerin ve hislerin net olarak anlaşılmasını hedefler. Grup tedavisinde ise birkaç kişi ile birlikte problemleri paylaşmak ve tartışmak ana hedeftir. Böylece kişinin motivasyonunu yükseltecek ve manevi destek alması sağlanacaktır. Grup tedavisinin dışında ailenizin size destek çıkması bu hususta oldukça önemlidir. Bundan kaynaklı Aile ve Çift Terapisi Beylikdüzü ve Aile Danışmanı Avcılar hizmetimizden yararlanabilir, bağımlılığınızdan kurtulacak noktaya gelebilirsiniz.