Sürekli ağlama isteği; depresyon, duygu durum bozukluğu, anksiyete gibi durumların bir sonucu olarak ortaya çıkar. Hayatı çekilmez hâle getiren bu sorun, kişiyi mânen yıprattığı gibi çeşitli fiziksel problemlere de yol açabilir. Zira devamlı ağlama isteği duyan kişi hep stres ve üzüntü içinde yaşıyor demektir.
Aşırı stres ise bireyi rûhen çökertmekle kalmaz. Uykusuzluk, sindirim sorunları, saç dökülmesi, kalp çarpıntısı, kramp, baş ağrısı gibi pek çok bedensel rahatsızlığa da sebebiyet verebilir. Sürekli ağlama isteğine neyin yol açtığı araştırılmalı ve kişiye bu doğrultuda çözüm önerileri sunulmalıdır. Bunu ise alanında uzman psikologlar, psikoterapistler ve psikiyatristler yapabilir.
İçerik Başlıkları
Aşırı Duygusallık ve Sürekli Ağlama İsteği Neden Olur?
Her insan zaman zaman ağlama isteği duyar. Zira ağlamak, hayal kırıklığı ve üzüntü gibi durumlarda ortaya çıkan insânî bir tepkidir. Duygusal stresi azaltarak vücudun bundan zarar görmesini engeller. Fakat ağlama isteğinin sürekli olması normal değildir. ‘Ortada hiçbir şey yokken ağlayasım geliyor. Bunu çok sık yaşıyorum.’ Diyorsanız, profesyonel yardım almanız gerektiğini bilmelisiniz.
Sürekli ağlama isteği nedenleri genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Hassas kişilik yapısı
- Fiziksel hastalıklar, ağrı ve acı
- Hayat şartlarında meydana gelen olumsuzluklar; buna bağlı öfke, kaygı ve endişe
- Regl veya hamilelik dönemindeki hormonal dalgalanmalar
- TSSB (Travma sonrası stres bozukluğu)
- Travmatik olaylar (Cinsel istismar, işsiz kalma, ayrılık, sevilen birinin vefatı, büyük miktarda maddi kayıplar, deprem, sel, yangın ve benzeri doğal âfetlere maruz kalmak vb.)
- Yoğun pişmanlık
- Sosyal fobi
- Panik bozukluk
- Psikolojik şiddet
- Aile içi, iş veya okulda yaşanan sorunlarla başa çıkamama
- Anksiyete bozukluğu
- Depresyon
- Duygu durum problemleri
- PBA (Kendinizi üzücü bir olay sonucu histerik bir biçimde gülerken veya mutluluk verici bir olay neticesinde kontrolsüzce ağlarken buluyorsanız PBA yani psödobulbar etki yaşıyor olabilirsiniz. Bu, sinir sisteminin hasara uğramasından kaynaklı nörolojik bir bozukluktur.)
- Depresif ruh hâli
- Psikolojik rahatsızlıklar
Sürekli Mutsuzluk ve Ağlama Hissi Neden Olur?
Bunun temel sebebi depresyondur. Kişi depresyonda ise kendini her zaman mutsuz hisseder.
Devamlı ağlama isteği duymakla birlikte kendine zarar verme veya intihar düşünceleri de olabilir. Kimsenin ona değer vermediğini düşünür. Yaşama sevincini kaybeder, sevdiği aktivitelere ilgi duymamaya başlar. Yaşanan üzücü bir olayın veya duyulan acı bir haberin etkisinden çıkamamak da sürekli ağlama hissi meydana getirebilir.
Geçmişe takılı kalan insanlar yaşadıklarını devamlı hayalinde canlandırarak kendine acı vermeyi sürdürür. Bu ise ağlama nöbetleriyle sonuçlanır. Olaylara negatif bakış açısıyla yaklaşır, iç dünyasında hep karamsarlık hâkimdir. En ufak sorunları bile büyütür, aşılamayacak problemlerle karşı karşıya olduğu yanılgısına kapılır.
Bu duruma şu belirtiler de eşlik edebilir:
- Aşırı kilo kaybı veya kilo artışı
- Alınganlık
- Uyku sorunları
- Ereksiyon olamama, cinsel isteksizlik
- Abartılı tepkiler verme
- Motivasyon kaybı
Sürekli Ağlama İsteği İç Sıkıntısı Nasıl Geçer?
Bu sorunun cevabı, durumun hangi sebep doğrultusunda geliştiğine bağlı olarak değişir. Devamlı ağlama isteği yaşıyorsanız bununla başa çıkmak için aşağıdaki önerilerimizi deneyebilirsiniz.
Fakat üstesinden gelemediğinizi düşünüyorsanız, ruhsal sağlığınızın ve hayat kalitenizin daha da bozulmaması adına sürekli ağlama tedavisi için bir psikolog ile görüşmelisiniz.
Sürekli Ağlamak İstiyorum, Nasıl Kurtulabilirim?
Sürekli ağlama isteği nasıl geçer? Bu durumda olan birçok bireyin aklına takılan soruların başındadır.
- Yalnız kalmayın. Sevdiklerinizle daha çok vakit geçirmeye çalışın. Sohbeti size iyi gelen, sizi eleştirmeyen, yargılamayan insanlarla dertleşin.
- Hobilerinizle ilgilenin veya yeni hobiler edinin. Kitap okuyarak, müzik dinleyerek, şiir, hikâye veya farklı bir içerik yazarak, sanatla meşgul olarak, size keyif veren şeylerle uğraşarak kafanızı dağıtın. Düşüncelere dalmamak için kendinizi hiç boş bırakmayın.
- Çeşitli eğitimlere, kurslara, seminerlere veya sosyal gruplara katılıp kendinizi geliştirin. Böylelikle hem sıkıntılarınızdan uzaklaşıp vaktinizi verimli değerlendirir, hem yeni insanlar tanırsınız.
- Günlük tutun. Hiçbir şeyi içinize atmayın. Anlatacak birileri yoksa yazarak rahatlayın.
- Kendinizi suçlamaktan vazgeçin. Yaptığınız veya yapamadığınız şeylerden dolayı olanları değiştiremeyeceğinizin farkına varın. Bunları bir tecrübe olarak görmeye çalışın.
- Bedensel bir rahatsızlığa sahipseniz tedavisi için geç kalmayın.
- Daha iyi hissetmek için dengeli beslenmeye, yeterli uyumaya, bol bol egzersiz ve açık havada yürüyüş yapmaya özen gösterin.
- Rahatlatıcı bitki çaylarından, aerobik ve yoga gibi egzersizlerden, meditasyon tekniklerinden ve nefes egzersizlerinden de yararlanabilirsiniz.
- Ağlama isteğiniz geldiğinde dilinizi dişlerinize veya damağınıza doğru bastırmanız, gözlerinizi kırpmanız, hızlı göz hareketleri yapmanız kendinizi frenlemenizi sağlayabilir.
- Mümkünse yaptığınız işe bir süre ara verin. Seyahate çıkın, yeni ortamlar keşfedin.
Sürekli Ağlama İsteği İle Nasıl Başa Çıkılır?
Ağlamak başlı başına bir sorun değil. Eğer bu, sizi iyi hissettiriyorsa ağlayın. Böylelikle duygu yükünüzü boşaltıp sakinleşin. Ancak sürekli ağlamak size zarar vermeye başladıysa ve sağlıklı ilişki kurmanızı engelliyorsa bunu çözüme kavuşturmanın vakti gelmiş demektir. Eğer sürekli ağlama isteği kontrol edemeyeceğiniz boyutlara ulaştıysa hemen şimdi Klinik Psikolog Metin Akyol randevu alabilirsiniz. Beylikdüzü psikolog kliniğimizden ya da online psikolog görüşmelerimizden destek alın. Kendinizi iyi hissetmeye başlayın!