Oyun terapisi nedir? Çocuklardaki ruhsal sorunların ve davranış problemlerinin oyunlar, oyuncaklar yardımıyla çözümlenmesini hedefleyen bir yöntemdir. Okulda meydana gelen uyum sorunları, aile içi geçimsizlik, bazı psikolojik rahatsızlıklar buna örnektir. Bu terapi çocuklara bir tedavi yöntemi gibi değil, eğlenceli bir aktivite şeklinde sunulur. Böylelikle çocuk iç dünyasını dışarı yansıtabilme, kendini daha iyi ifade etme, hayal gücünü geliştirme imkânı bulur.
Çocukların problemleriyle başa çıkmasını kolaylaştıran oyun terapisi, bu anlamda destekleyici rol üstlenir ve çocuğa mânen güç verip onu cesaretlendirir. Siz de oyun terapisiyle çocuğunuzun sorunlarını çözmek için Beylikdüzü Psikolog veya Avcılar Psikolog kliniklerimizden randevu alabilirsiniz.
İçerik Başlıkları
Oyun Terapisi Nedir Avantajları Nelerdir?
Çocuğun yaşına, kişiliğine ve öğrenme yetisine göre farklı tekniklerle uygulanan oyun terapisinin avantajları şunlardır:
- Hayal kırıklığı, öfke, kıskançlık, korku ve benzeri duyguları gün yüzüne çıkarır.
- Çocuğu bastırdığı hislerle yüzleştirerek bilinçaltında yer edinen olumsuz duygu ve düşüncelerden kurtulmasına yardımcı olur.
- Problemlere karşı farkındalık geliştirmeyi, çözüm yolları üretmeyi sağlar.
- Sosyal, duygusal ve mental gelişim sürecini hızlandırır.
- Çocuklarla yakın ilişki kurmaya, iç dünyalarına dâhil olmaya fırsat tanır. Dünyanın en temiz, en saf varlıklarını daha iyi tanıyarak onların doğru yetişmesine öncülük etmenin yolu oyun terapisinden geçer.
Oyun Terapisine Ne Zaman Başvurulur?
Çeşitli duygusal ve ruhsal bozukluklarda, sosyal problemlerde oyun terapisinden yardım alınabilir. Bu oyun, -deyim yerindeyse- her çocuğa anladığı dilden hitap etme olanağı sunar.
2-12 yaş grubundaki çocuklarda oyun terapisi uygulanabilir. Buna göre oyun terapisinin uygulandığı durumlar aşağıda sıralanmıştır:
Oyun Terapisi İçin Gerekli Nedenler
- Takıntılar,
- Anne baba kaybı,
- Sevilen birinin ölümünden dolayı yas,
- Depresyon,
- Sosyal beceri sorunları,
- Okul problemleri,
- Duygusal problemler,
- Kardeş kıskançlığı,
- Kaka kaçırma,
- Alt ıslatma,
- İstismar ve taciz,
- Travma,
- Kaygı bozuklukları,
- Boşanma,
- Uyum problemleri,
- Uyku ve yeme sorunları,
- Davranış problemleri,
- Özgüven sorunları,
- Kronik hastalık durumunda hastalığa uyum.
Oyun Terapisi Nasıl Yapılır?
Oyun terapileri bu uygulamalara özel oyuncaklarla ve uzman terapist eşliğinde gerçekleştirilir. Terapistler oyunların iyileştirici özelliğinden ve çeşitli ruhsal anlamlarından yola çıkarak, oyunu ve oyuncakları çocuğun problemlerine hitap edecek şekilde kullanır.
Çocukların oyun sırasında meydana getirdiği sembolik anlatımlar oyun terapistleri tarafından anlaşılıp yorumlanır. Bu doğrultuda terapistler, çocuklraın iç dünyalarını ifade etmelerine olanak sağlar.
Bunun için yönlendirilmemiş veya yönlendirilmiş terapi tekniklerinden faydalanılır. Yönlendirilmiş oyun terapilerinde çocuklara direktifler verilir. Yönlendirilmemiş terapilerde ise oyun tamamen çocuğun kontrolünde olur. Terapist çocuğun kontrolünü sağlamak veya onu değiştirmek için çaba göstermez, onu olduğu gibi kabul eder.
Oyun Terapisi Oyuncakları Nelerdir?
Oyun terapisinde kullanılan oyuncaklar ve eşyalar olarak şunları örnek gösterebiliriz:
- Müzik âletleri,
- Oyun hamurları,
- Boya kalemleri,
- Peluş oyuncaklar,
- Kuklalar,
- Kostümler,
- Aksesuarlar,
- Mutfak araç-gereçleri,
- Trenler, arabalar veya uçaklar,
- Tamir malzemeleri,
- Hayvanlar,
- Figürler,
- Kağıtlar…
Oyun Terapisi Eğitimi
Çocuklarıyla daha kaliteli vakit geçirmek isteyen ebeveynler bunun için oyun terapisi eğitimi almayı tercih edebilir. Öte yandan bu alana en fazla ilgi duyan kişiler arasında; hemşireler, çocuk doktorları, anaokulu öğretmenleri ve pedagoglar bulunur. Ayrıca; Çocuk Gelişimi, Sosyoloji, PDR, bölümünde okuyan kişiler de oyun terapisine en çok katılım sağlayanlar içerisindedir. Sosyal hizmet çalışanlarının da yine bu eğitimlere ilgi duyduğunu söylemek mümkündür.
Bu eğitimi yüz yüze alabileceğiniz gibi, online kurslar vasıtasıyla da alabilirsiniz. Kursu bitirdiğinizde sertifika sahibi olursunuz ve oyun terapisi alanında eğitim vermeye başlarsınız.